Kvinnodag för cykelmeck på Regenbogenfabrik
Hjul hänger ner från taket och innerslangar trängs på en stång på väggen. Nedsmutsade kvinnohänder sätter dit den sista muttern på rätt plats med en skiftnyckel och snurrar hjulet till rätta. Onsdag är lika med kvinnomeckardag i cykelverkstaden på Regenbogen Fabrik i Kreuzberg.
– Jag gillar att se kvinnor´in action´. Det finns så mycket maktkonstruktioner i samhället. Det är därför jag blir inspirerad att gå hit, säger Yanira Wolf, som kommer från Berlin.
Hon tycker att det är bra att gå till Regenbogenfabrik för att få tillgång till verktyg som hon inte har hemma.
På innergården av Regenbogen Fabrik, som från början är en squat, finns biograf och hostel. Bortanför en vägg målad med en regnbåge ligger cykelverkstaden. Verkstaden är liten och denna dag är det drygt fem kvinnor där och grejar och det är precis vad som finns plats till. Två svartklädda maskulina kvinnor med breda överarmar hjälper kvinnorna i verkstaden. De är stressade och springer fram och tillbaka. Wiebke Hagemeiera står vid ett bord och meckar med sitt bakhjul.
– Jag bestämde mig precis för att köpa en ny cykel. Det är för mycket som är trasigt på den, säger hon.
Wiebke har varit på Regenbogen Fabrik förut, men då när det var blandad verkstad för både kvinnor och män. Hon känner till idén från sin hemstad Bielefeld och när cykeln gick sönder kollade hon upp om det fanns liknande ställen här.
– Jag visste inte att det var kvinnodag idag. Det är coolt. Det är mycket tystare här nu än vad det är när det är mixat. Alla hjälper varandra och det är himla schysst. Förra gången stod folk mer och tittade på varandra, säger hon.
Smaranda Cosma jobbar som volontär på Regenbogen Fabrik och trivs bra.
– Det är inte ett ställe där du får din cykel fixad. Folk lär sig att själva fixa sina cyklar. Man kan ge en donation om man vill och betalar för reservdelarna, berättar hon.
Den som inte har någon cykel eller har tröttnat på att mecka med sin egen kan hyra en cykel för sex euro om dagen på Regenbogenfabrik.
U-bahn: Görlitzer bahnhof
För mer info se: http://www.regenbogenfabrik.de/
