Ekotrender på modevecka
Det satsades stort på att visa upp ett eko-och miljötänk under modeveckan i Berlin. På Green showroom på lyxiga Hotel Adlon visades kläder upp designade och producerade med ett ekologiskt och socialt samvete.
Det känns skönt att inse att medvetenheten av ett ekologiskt tänk börjar bli viktig i modebranschen. Ekologiska och rättvisemärkta livsmedelsvaror som kaffe och bananer är produkter som många människor har tagit in i sin vardag. Många företag har känt sig pressade att förhålla sig till efterfrågan angående att ta hänsyn till en hållbar utveckling och företag som har struntat i detta har riskerat att istället målats ut som "smutsiga". Men hur är det egentligen med modebranschen? Är designers och företag lika hårt pressade? Hur medvetna är vi konsumenter när vi handlar kläder? Har vi lättare för att lägga till några kronor när vi köper kaffe än att dissa en vacker massproducerad klänning i Indien framför en ekologisk klänning som inte finns i lika många modeller. Själv tror jag att mode är en svårare bransch än kaffe vad gäller att ta sig an en ändring av konsumentbeteende men jag hoppas på det bästa. Kaffesmaker finns inte i lika många variationer som ett klädesplagg gör och för att smak och ett ekologiskt tänk ska kunna gå hand i hand och attrahera konsumenter måste utbudet inom den ekologiska marknaden växa.
Återvunnet material och multiplagg som går att använda på många olika sätt var två av vägarna som klädmärken som jag och Erika pratade med under modeveckan har valt. På plats fanns även organisationen Global Organic Textile Standard (GOTH) och berättade om deras ekologiska och sociala certifiering, som är en stor grundbult inom den gröna modebranschen. Mitt tips är därför att kolla upp denna organisation:
Ett exempel på en designer som använder sig av denna certifering är Mika Modiggård som jag skrev om i förra inlägget.
Foto: Erika Larsson

Birgitte Albers visar upp ett plagg från det nederländska märket Elementum,
Elementums affärsidé är att designa plagg som kan användas på flera olika sätt.
Plagget som Brigitte bär på bilden kan användas som både klänning och
topp och tanken är därmed att det ska vara ett funktionellt plagg med bra kvalitet
som kan användas länge utan att man tröttnar på det.

Juba Lima är huvuddesigner för det brasilianska märket Caboclo som främst
tillverkar handgjorda sandaler. Sandalerna görs av återvunna bildäck.
Lädret är handgjort och färgningen görs genom en naturlig process.
Kommentarer
Trackback