Kreativitet slutsåld
I kreativitetens huvudstad Berlin är kreativitet hett. Men den kan ta slut
då det är många konstsjälar som vill åt den.
När kreativiteten ger dig rabatt
Skriv en dikt och få femton procent på mat och dryck. Nystartade Café Galerie Poesie i Mitte vill främja kreativiteten och få folk att ge utlopp för sina känslor, bland annat genom poesi, yoga och matlagningskurser.
– Planen är att visa på ett alternativt sätt att leva, säger Ernö Hollan, ägare av caféet, som öppnade i mitten av juni.
Nästa onsdag, den 3 augusti, hålls den första workshopen i kreativt skrivande. Ledare för workshopen är Silke Blumbach som kommer att hålla i tre workshops inom ämnet, i hopp om att uppmuntra till kreativt skrivande. Tanken är att det sedan ska fortsätta att hållas en workshop i månaden på temat och det kommer att hållas frivillig högläsning. Inträdet är gratis och såväl poeter med stor som liten erfarenhet är välkomna. Språket anpassas efter gruppen men i början är tyska i fokus. Man kan när som helst sätta sig ner och skriva på Café Galerie Poesie. Om man lämnar en dikt eller visar upp den och tar med sig den hem får man femton procent rabatt på det man köper. Sedan öppningen har en hel del dikter skrivits och publicerats på hemsidan http://www.cafepoesie.com/
All mat är vegetarisk och det serveras mycket sallader. Golvet är av bambu och caféet är ljust, stort och rymligt trots att det är inrymt i en källarlokal. För den som behöver internet finns det inte tillgång till trådlöst internet men det går att koppla upp sig genom en kabel. Det genomgående temat för caféet är andlighet.
– Vi försöker visa att du kan ha ett bra liv med respekt för både natur och människor, säger Ernö Hollan.
Förutom skrivarkvällen kan du titta på fotoutställningen "Spiritual Smiles". I framtiden kommer även yoga- och matlagningskurser, sagostunder samt konserter att hållas på Café Galerie Poesie, som känns lite som ett kulturhus.
När? Den första skrivarworkshopen hålls onsdagen den 3 augusti
Var? Oranienburger Straße 27
Hur? Ta med penna, papper och en massa kreativitet

Det har redan lämnats flera dikter på Café Galerie Poesie.

Från och med september-oktober räknar Ernö Hollan med att det
kommer att hållas event nästan varje dag på Café Galerie Poesie.
Mysig utomhusbio
Det finns flera mysiga biografer i Berlin. Merparten av dem visar endast filmer på tyska men några av dem visar filmer på originalspråk med tysk text. En av dem är utomhusbion Freiluftkino Kreuzberg.
Det känns som en amerikansk grej men med Berlinsk touch. På bakgården till konsthuset Bethanien i Kreuzberg visas filmer på storbildsskärm varje kväll under sommarhalvåret. Säsongen sommaren 2011 håller på från 6 maj till 28 augusti. Den som är där tidigt hinner snappa åt sig en skön solstol att luta sig tillbaka i under filmen. Kommer man sent får man nöja sig med en svart plaststol men det går att lyxa till den också lite genom att låna en filt. Innan filmen kan man köpa mat, snacks och öl från en liten upplyst kioskvagn. Det finns även toalett på området så det finns ingenting att oroa sig över. Bara att njuta!
När? Varje dag under sommarhalvåret, tider varierar men filmerna börjar ofta mellan 21 eller 21.30.
Var? Am Mariannenplatz 2 i Kreuzberg, U-bahn Kottbusser Tor
Hur? Kostar 6,90 euro för köp på plats. Förköp: 6,50 euro.
"True Grit" är en av de filmer som visas på Freiluftkino Kreuzberg i sommar.
Öppet hus på Bethanien
Bethanien är ett konsthus som ligger på gränsen mellan Kreuzberg och Neukölln. I tjugofem studios är konstnärer kreativa från morgon till kväll. Imorgon, torsdag den 28 juli, håller Bethanien Öppet hus.
Sverige finns representerat i detta konsthus genom fotografen Martina Hoogland Ivanow och konstnären Kajsa Dahlberg. Kajsa Dahlberg är en av de konstnärer som håller öppet sin studio under torsdag kväll, klockan 19-22 på Kottbusser Str. 10.
Kajsa Dahlberg är för närvarande gäst på Künstlerhaus Bethanien då hon mottagit
ett stipendium från International Artists Studio Program in Sweden (IASPIS), Stockholm. Kajsa Dahlberg visar under kvällen sin utställning "Ein Zimmer für sich.Ein eigenes Zimmer. Ein Zimmer für sich Allein. VierhundertdreiunddreißigBibliotheken", som även går att se vid ett senare tillfälle. Arbetet bygger på den tyska upplagan av den feministiska klassikern "A Room of One egen" av Virginia Woolf, som publicerades 1929. För att skapa det, har Dahlberg gjort en sammanställning av reaktioner på Woolfs text från läsare genom att överföra alla anteckningar, understrykningar och andra handskrivna kommentarer i alla exemplar av boken som finns i Berlinbibliotek samlat i ett enda exemplar, tryckt i en stor upplaga. Temat för utställningen är mottagande och kommunikation. Då utställningen visades under Based in Berlin i Monbijoupark tidigare i somras fanns det möjlighet att ta med sig ett exemplar av boken hem. Man kanske kan gör det även från Bethanien? Tänk på att fråga först och ta sedan.
Var? Kottbusser Str. 10.
När? Öppet hus torsdagen den 28 juli kl.19-22.
Hur? Utställningarna som visas under Öppet hus-kvällen går att se på Bethanien till och med 21 augusti, tis-sön 14-19
http://www.bethanien.de/kb/index/trans/en
Från Kajsa Dahlbergs utställning under Based in Berlin. Samma utställning
"Ein Zimmer für sich. Ein eigenes Zimmer. Ein Zimmer für sich Allein.
VierhundertdreiunddreißigBibliotheken" visas 28 juli-21 augusti på Bethanien.
Fullt av understrykningar är samlade i en enda bok, tryckt i en mängd
exemplar i Kajsa Dahlbergs utställning.
Sverige i Berlin #2
Dalahästar, osthyvlar, stringhyllor, kobra-telefoner, Stig Lindberg-koppar och brio-leksaker. Det är några av de produkter som går att hitta i butiken Scandinavian Objects i Prenzlauer Berg.
Scandinavian Objects öppnade i Berlin för fem år sedan av designern Sten Rasmussen från Stockholm. I en ljus liten lokal på Rykestrasse säljs såväl traditionella hantverksprodukter som designprylar från Sverige, Norge och Danmark. Kunderna består av tyskar såväl som skandinaver och folk från andra nationaliteter.
– Det som är coolt här är att blanda både design och hantverk, säger Sten Rasmussen och håller upp en handgjord och en industritillverkad flätad korg och visar på skillnaden.
Något som är populärt i Berlin och många andra storstäder just nu är Fjällrävens Kånken-ryggsäck. De har en given plats på en hylla i butiken.
– Ett tag sålde jag en kånken varje dag, särskilt minikånken. Nu har det droppat av lite, säger Sten Rasmussen.
Sten Rasmussen i sin butik Scandinavian Objects i Prenzlauer Berg.

I Scandinavian Objects går det att hitta allt från porslin till leksaker.
Stig Lindbergs Berså-kopp utgör en av de svenska produkterna i butiken.
Det kryllar av Kånken-ryggsäckar i Berlin just nu.
Sverige i Berlin #1
Det går att hitta mycket svenskt i Berlin. En hipp modekedja i Berlin är svenska Weekday som har en stor butik på Fredrischstrasse. Den 19 augusti öppnar Weekday en till butik i Berlin. Butiken kommer att ligga på Neue Schönhauser Strasse 17-18 i Mitte och vara 260 kvadratmeter stor.
Det är enkelt att hitta den för tillfället enda Weekday-butiken i Berlin
när man kliver av S-bahn vid Friedrichstrasse, då butiken är stor.
Hundarna
I stort sett alla som känner mig vet att jag är hundrädd. På något konstigt sätt är det ofta det första nya människor jag lär känna får reda på om mig.
Antingen råkar jag byta sida om någon på en trottoar i försök att undvika en hund eller så råkar jag hamna i samma lägenhet som än. Jag var mer rädd förr men känner mig fortfarande inte bekväm i sällskap med hundar. Men i Berlin har jag nästan tvingats vänja mig vid dem, för här finns de överallt. Och dessutom är de till skillnad från i Sverige nästan lösa överallt. På något sätt är det som att jag ändå föredrar när de är lösa, i alla fall jämfört med när hundar som inte är vana vid att vara lösa släpps lösa. Då blir de helt överexalterade och det är då jag känner att jag inte har kontroll över dem. De som är vana vid att lösa tycker inte att människor är lika spännande eftersom de redan fått så många tillfällen att hälsa på dem, utan koppel. Det är min teori i alla fall. Här springer hundar efter cyklar, är med matte eller husse på baren, caféet och i butiken. När jag först kom till Berlin tyckte jag att det var ganska jobbigt, att inte kunna gå någonstans utan att känna mig helt trygg. Jag tyckte att det var respektlöst mot hundrädda och allergiska att ha hundarna lösa. Samtidigt känner man ofta att man bör anpassa sig till kulturen. Visst, jag kan sitta kvar på ett café när det finns en hund där men jag kan inte koncentrera mig på vad mina vänner säga eller vad jag gör om jag jobbar vid datorn. Efter att jag läst om hundarna i Berlin i guideboken ”Berlin stadsdel för stadsdel” ändrade jag min syn lite. ” hundarna. Berlinarna älskar sina hundar. Alla springer lösa och bajsar ungefär överallt. Statusen påminner om korna i Indien, skillnaden är att förhållandet inte är av religiös natur. Hunden blev människans bästa vän efter kriget eftersom många äkta män och söner saknades. I Berlin älskar, eller åtminstone tolererar, man hundarna.” Så, ja efter det började även jag att tolerera hundarna. Så mitt tips till dig som också är hundrädd är att bara försöka att tolerera och acceptera dem. Livet i Berlin blir lite lättare då.

Ein currywurst und ein Berliner, bitte
Vissa säger att currywurst inte är så gott. Andra gillar det. Jag tyckte att det var helt okej, om jag får välja bort ketchupen.
När mina föräldrar var på besök testade vi kombinationen Berliner Kindl och currywurst, bara för att det är så mycket Berlin det bara kan bli. Det finns även en låt som heter "Currywurst" som är spexig.
Vissa gillar det, andra inte. Currywurst och Berliner pilsner är så Berlin.
Ett av de mest populära och ofta i guideböcker omnämnda stället att köpa
Currywurst på i stan, "Curry 36" nära u-bahn Mehringdamm i Kreuzberg 36.
Oberbaumbrücke
Det här är både Berlins finaste bro och en av de vackraste utsikterna enligt mig. Bron går över Spree mellan de före detta distrikten Kreuzberg och Friedrichshain. Den ligger idag i Friedrichshain-Kreuzberg och har blivit kännetecken till det nya distriktet.
Bron blev delvis bombad under andra världskriget och i april 1945 sprängd efter order från Adolf Hitler. Bron restaurerades sedan efter kriget men efter att Berlinmuren upprättats upphörde bron att vara i verksamhet eftersom muren delade bron itu och då blev till en gränsövergång. Efter Berlinmurens fall 1989 restaurerades bron färdigt och sedan 1995 utnyttjas den till tunnelbana- och biltrafik igen. Det är även många gatumusiker som spelar i tunneln/gångvägen som syns på bilden och turister fotar utsikten.
Kontrollera biljetten innan du blir kontrollerad
Det händer mig nästan aldrig i Sverige men här har det hänt mig hur många gånger som helst. Jag pratar om biljettkontrollanter. Om du reser inom Berlin, se då till att resa med biljett.
Jag kan tycka att biljettkontrollanterna i Berlin kan vara lite läskiga. Det beror nog mest på att de ofta är civila. En kille bakom dig iklädd shorts och en slapp t-shirt vänder sig plötsligt om och ber om att få se din biljett och då gäller det att veta exakt vart i plånboken du har den. Om du inte hittar den inom fem röda eller helt enkelt inte har någon så får du hoppa av på nästa station tillsammans med kontrollanten och böta 80 euro. Jag har ett månadskort så jag behöver inte oroa mig för någonting annat än att jag inte ska hitta biljetten bland alla kvitton, ett stressmoment i sig. Det finns olika sorters biljetter att köpa, enkelbiljett, dagsbiljett, femdagarsbiljett, sjudagarsbiljett, månadsbiljett samt diverse olika turisterbjudanden och andra typer av biljetter. Här kommer en länk där du kan spana in olika biljettyper. Jag rekommenderar att du köper biljett på ett BVG-kontor på någon av de större stationerna. Automaterna på stationen kräver nämligen att dina sedlar är mer än släta, vilket innebär att de ibland inte ens sväljer sedlarna du nyss tagit ut från bankomaten. Här kommer en länk där du själv kan kolla in de olika biljetterna och priserna. Oftast räcker det om du köper en biljett som täcker in områdena A och B.
En enkelbiljett kostar 2.30 euro och gäller i två timmar. Månadsbiljetten kostar
74 euro för zon A och B.
Det förtjusande fenomenet fotoautomater
I Sverige finns det knappt några kvar. I Berlin finns de överallt. Kanske var det filmen ”Amelie från Montmartre” som födde denna våg av fotoautomater.
I Berlin verkar det vara en partygrej. Jag har sett många som har fotat sig i en automat sent på kvällen eller på morgonkvisten när de fått i sig några öl. Först hade jag en idé om att jag skulle fota mig tillsammans med de vänner som hälsade på mig i Berlin. Jag började dock aldrig med Karin som var först ut så därför kändes det orättvist att fortsätta. Men jag, Sofia och Tobbe fotade oss i en fotoautomat inne på fotomuseet C/O Berlin en dag i april. Så ett kompisfoto har jag, på bild. Förgyll din resa eller längre vistelse här med ett "äkta" foto att sätta på kylskåpet eller ha i plånboken.
Sofia gör sin fin inför fototagningen i fotoautomaten på C/O Berlin.
Fyra minuter senare (förr gick det tydligen snabbare) är jag, Sofia och
Tobbe framkallade.
Foto: Sofia Lind
Club der Visionaere
Jag har länge hört mycket gott om Club der Visionaere och i helgen tog jag mig dit och satt och pratade på en brygga hela natten med vänner.
Man kunde även dansa intill baren om man kände för det. Om man föredrar pubar framför klubbar med dyrt inträde och lång kö kan jag verkligen rekommendera detta ställe. Här får man ett mellanting för bara två euro i inträde. Det är en väldigt fin plats att möta morgonen på. Närmsta hållplats är Schlesises tor.
Kakautomat
Är du sugen på en kaka? Leta rätt på en kakautomat istället för ett kakpaket i en vanlig mataffär. Jag hittade den här på en innergård intill Monbijou Park vid Oranienburger Strasse. Vardagskonst för behov.
Magasinen som ger dig koll
Om du åker till Berlin och har tänkt att stanna längre än en weekend rekommenderar jag dig att införskaffa någon av dessa tidningar:
Exberliner - en tidning på engelska för folk som kommer från andra länder som vill få koll på heta trender i stan och vilka platser som är värda ett besök. Det finns även ett kalendarium i tidningen. Ett bra komplement till din guidebok. Exberliner kommer ut en gång i månaden och går att köpa i de flesta tidningskiosker.
http://www.exberliner.com/
Zitty - en tidning som kommer ut varannan vecka och listar alla coola event i stan, allt från bioprogrammet, Open air party till temakvällar på olika klubbar. Finns i stort sett överallt.
http://www.zitty.de/
Tip Berlin - Zittys största konkurrent som också kommer ut varannan vecka med ett två veckors program. Tidningarna är upplagda på samma sätt men kommer inte ut samtidigt. De är ganska lika till innehåll så välj efter tycke, smak och design. Finns där Zitty finns.
http://www.tip-berlin.de/
Det senaste numret av Exberliner - en cool tidning som ger dig koll på stan.
Utomhusbad - med och utan klor
Igår hoppade jag på en spårvagn från Tierpark där jag bor för att se vart den tog mig. När jag hade åkt några hållplatser såg jag att det stod "Sommerbad Wuhlheide" på en skylt.
Jag hade badkläder med mig då min tanke för dagen var att kolla upp Prinzenbad i Kreuzberg. Jag hoppade av och gick tillbaka, betalade fyra euro för att gå in och kom till ett enkelt men vattenparadis för barn. Det fanns ingen bassäng för motionssimning så det var bara att köpa det faktum att man fick hålla utkik efter dykande kroppar under vattnet ibland. Jag simmade i fyrtio minuter och gick därefter och drack en eiskaffee i kiosken, kaffe med glass som smakade ljuvligt. Glad och nöjd och ovetandes om att jag skulle simma en gång till senare den dagen åkte jag därifrån och fortsatte in mot stan. På kvällen föreslog min vän Johnny att han, jag och Erika skulle åka på utflykt till en sjö. Sjön heter Groser Müggelsee (för tankarna till mugglarna i Harry potter) och ligger i Friedrichshagen i östra Berlin, närmsta hållplats S Friedrichshagen. För att komma till det fina naturstråket vid vattnet får man gå genom en lång tunnel. Innan tunneln finns några ställen där man kan köpa mat och dryck men sedan är det skog som gäller.
Det var så vackert. Tyst och vackert. Här fanns även en restaurang som låg mitt ute i vattnet http://www.spreearche.de/. För att komma dit får man ringa på en klocka och så kommer en båt och kör en ut till restaurangen. Vi simmade runt i det varma vattnet och njöt. En lång stund satt vi bara tysta på en bänk bredvid varandra, var och en försjunken i tankar. Jag njöt av sommarkänslan, att andas skog och av att inhämta lite ny energi att fortsätta att upptäcka den fantastiska staden Berlin. På väg hem delade jag, Johnny och Erika på tysk kinderchoklad och sprang för att hinna ifatt två spårvagnar. Tillbaka till staden. Från Lichtenberg såg vi sedan till att hinna med den sista spårvagnen till stan. Jazzklubben i Kreuzberg var på tapeten, mer om denna fantastiska klubb en annan gång.
Om du vill hitta andra utomhusbad kan du gå in på den här sidan:

Eiskaffee efter simning på Sommerbad Wuhlheide i Treptow-Köpenick.
Prenzlauer Berg-pepp
Idag lyssnar jag på den här låten innan jag beger mig till en av mina favoritstadsdelar:
http://youtu.be/vFUJ7rBWXvoBeirut - Prenzlauer Berg
Rädda Tacheles-demonstration
Första gången jag kom i kontakt med Tacheles var när jag följde med min vän Rhayne ut en kväll för att träffa hennes vän Martin. Han tog oss med till denna byggnad. Kanske var det för att han själv jobbar som sekreterare inom riksdagen och ville visa oss en av Berlins mest omdebatterade byggnader.
Sedan dess har jag släpat med alla som varit hälsat på mig i Berlin dit, mest för att de ska få se det obeskrivbara. För det finns inget som Tacheles. Det närmsta man kan komma är nog Christiania. Tacheles liksom Christiania känns som ställen som både är kul och intressant att ha sätt även om man själv inte har den livsstilen eller vill hänga där.
Jag tänkte ändå försöka beskriva Tacheles. Tacheles är ett konst/kultur-hus som ligger i mitten av Oranienburgerstrasse. När man går in i den stora höga byggnaden möts man av en stark kiss-och-öl-lukt och graffitiklädda väggar. Fortsätter man upp så kommer man till en butik där man kan köpa vykort och kollage med texter som till exempel "Berlin – the punk capital" under en hund i punkfrilla. Man kan även titta på och om man vill köpa egendesignade smycken under tiden man lyssnar på något tyskt punkband som skriker/sjunger Scheisse högt intill och dricka en öl eller ett glas vin i baren. Överallt i huset har konstnärer ateljéer och man kan få ett kreativt studiebesök och få vara med där konsten skapas. Är man mer intresserad av experimentell konst är det innergården man ska hänga på där skulpturer och robotliknande huserar.
I alla fall, Tacheles är nedläggningshotat och det finns politiker som vill att det ska bort. Den 18 september är det kommunval i Berlin och inför det försöker de som älskar Tacheles att visa på vikten av att det ska finnas kvar. I helgen hamnade jag på en demonstration för att rädda Tacheles. Det var den coolaste och mest dansanta demonstration jag någonsin sett. Det behövdes inte så många skyltar. Alla visste vad det handlade om ändå tack vare alla färgstarka människor med Tacheles i sitt hjärta. Jag hoppas att Tacheles kommer att finnas kvar men jag vill tipsa dig om att för säkerhetsskull besöka det så snart du kan, ifall det skulle försvinna.

Bernhard Enste till höger var en av dem som var med och gjorde att
demonstrationen mer liknande en fest än en demonstration, genom att
dansa runt och titt som tätt blåsa såpbubblor.
Demonstrationståget med "Trash Queen" i vitt i spetsen, utklädd till en
levande skulptur. Konstnären Adler A.F har haft sin ateljé på Tacheles
i femton år.
"Vi vill behålla Tacheles för konstnärskreativiteten för Berlin och för
resten av världen. Det finns ingenting som Tacheles", säger hon.
Tachelesmärket sprejades på gatan under demonstrationen.
Ekotrender på modevecka
Det satsades stort på att visa upp ett eko-och miljötänk under modeveckan i Berlin. På Green showroom på lyxiga Hotel Adlon visades kläder upp designade och producerade med ett ekologiskt och socialt samvete.
Det känns skönt att inse att medvetenheten av ett ekologiskt tänk börjar bli viktig i modebranschen. Ekologiska och rättvisemärkta livsmedelsvaror som kaffe och bananer är produkter som många människor har tagit in i sin vardag. Många företag har känt sig pressade att förhålla sig till efterfrågan angående att ta hänsyn till en hållbar utveckling och företag som har struntat i detta har riskerat att istället målats ut som "smutsiga". Men hur är det egentligen med modebranschen? Är designers och företag lika hårt pressade? Hur medvetna är vi konsumenter när vi handlar kläder? Har vi lättare för att lägga till några kronor när vi köper kaffe än att dissa en vacker massproducerad klänning i Indien framför en ekologisk klänning som inte finns i lika många modeller. Själv tror jag att mode är en svårare bransch än kaffe vad gäller att ta sig an en ändring av konsumentbeteende men jag hoppas på det bästa. Kaffesmaker finns inte i lika många variationer som ett klädesplagg gör och för att smak och ett ekologiskt tänk ska kunna gå hand i hand och attrahera konsumenter måste utbudet inom den ekologiska marknaden växa.
Återvunnet material och multiplagg som går att använda på många olika sätt var två av vägarna som klädmärken som jag och Erika pratade med under modeveckan har valt. På plats fanns även organisationen Global Organic Textile Standard (GOTH) och berättade om deras ekologiska och sociala certifiering, som är en stor grundbult inom den gröna modebranschen. Mitt tips är därför att kolla upp denna organisation:
Ett exempel på en designer som använder sig av denna certifering är Mika Modiggård som jag skrev om i förra inlägget.
Foto: Erika Larsson
Birgitte Albers visar upp ett plagg från det nederländska märket Elementum,
Elementums affärsidé är att designa plagg som kan användas på flera olika sätt.
Plagget som Brigitte bär på bilden kan användas som både klänning och
topp och tanken är därmed att det ska vara ett funktionellt plagg med bra kvalitet
som kan användas länge utan att man tröttnar på det.
Juba Lima är huvuddesigner för det brasilianska märket Caboclo som främst
tillverkar handgjorda sandaler. Sandalerna görs av återvunna bildäck.
Lädret är handgjort och färgningen görs genom en naturlig process.
Glänsande svensk berg-och-dalbaneshow under modevecka
Fashion - but not for any price. Det är den svenska modedesignern Mika Modiggårds motto. På Berlin Fashion Week visade hon upp sin nya kollektion ”Rollercoaster” under Lavera showfloor i Friedrichshain.
– Kollektionen är osäsongsbunden. Jag vill att man ska kunna ha ett plagg i fyra år. Jag skiter i trender. Jag gör det jag känner för att göra, säger Mika Modiggård efter showen, som är hennes första egna modevisning under Berlin Fashion Week.
Hon ser på sin senaste kollektion som en berg-och-dalbana, som handlar om att hitta en stabil konstruktion i livet. I hennes konstruktion ingår förutom det rent estetiska tänkandet med bälten och smycken som bär upp stilrena plagg, ett ekologiskt och medvetet tänkande.
År 2007 lämnade hon Stockholm för Berlin, där hon nu har sin bas. Den tjugotreåriga designern är en av tolv svenska designers som har blivit utvald till att ingå i projektet Rookies 2011. Bakom projektet står Moderådet och tanken är att ge dessa modemärken möjlighet att synas på olika sätt under 2011. Så vi lär absolut se mer av Mika.
Foto: Erika Larsson
Lätta glansiga material, mycket shorts och korta klänningar, v-ringade ryggar, stora bälten och långa örhängen som viktiga accessoarer bär upp plagg i naturnära dova men samtidigt starka färger, i enlighet med Mika Modiggårds minimalistiska design.
Mika Modiggård tar emot applåder efter showen.
Underground Catwalk
Läder. Latex. Handbojor. Kedjor. Tatueringar. Aldrig har det varit så underhållande att åka tunnelbana som vid Underground Catwalk under Berlin Fashion Week.
Underground Catwalk känns definitivt som en subkultur inom den fashionabla modevärlden. Showen är enbart öppen för press och de som vill betala för den fyrtiofem minuter långa modeshowen på ett tunnelbanetåg.
Vissa i publiken är så uppklädda att det är lätt att ta fel på dem och modellerna. U5 har förvandlats till en ny linje för kvällen och jag tappar räkningen på hur många gånger vi passerar Kottbusser Tor, då Chordettes ”Lollipop” distraherar mig. Modellerna går fram och tillbaka och posar lekfullt inför kameror medan tåget kör fram och tillbaka. Det första tåget har temat "Street Couture" och det andra "U-couture" och är inriktat på goth, punk, rock och pinup.
Jag gillar attityden. Det finns ett ansikte och känslouttryck bakom modellerna som man sällan ser i den traditionella modebranschen. Det är mer än bara kläder som visas upp. Det är en livsstil och en lek.
Inte för att det är något jag aktivt söker, men som journalist och allmänt nyfiken människa funderar jag över vart man hittar denna undergroundstil annars. Inte är det på U5, som annars är min tunnelbanelinje i alla fall. Vet du?
Foto: Erika Larsson

Clothings from the label Ambitious.

Some of the models are mingling after the show, getting ready for the
After Show Party at Sage Club.
Berlin Fashion Week
Berlin Fashion Week har startat!
Ikväll ska Erika och jag gå på Underground Catwalk 2011 vid Alexanderplatz. På två tunnelbanetåg kommer det att hållas modevisning. Tjugo märken kommer att visas upp på temat Street Couture och U-couture. Jag har målat naglarna röda, tagit på mig kavajen och stoppat ner penna, papper och kamera. Och Kånken har ju blivit hippt världen över så jag hoppas att jag kan smälta in. Redo för show!
Imorgon ska vi gå på den svenska designern Mika Modiggård modevisning under den ekologiska tillställningen Lavera Showfloor. Mika Modiggård designar kläder efter mottot "Fashion – but not for any price" och jag ser fram emot att få veta mer om detta. Det satsas mycket på ekologiskt mode under juli månads upplaga av Berlin Fashion Week.
Berlin Fashion Week hålls två gånger om året, i juli 2011 pågår showen 5-10 juli. Nästa modevecka infaller i januari 2012 så passa på att gå nu. Kika in här kommande dagar för uppdateringar från modeveckan.
Länk till alla event under modeveckan:
Vad har det skrivits för låtar om Berlin?
Listan på låtar om Berlin kan göras lång men här kommer tre av mina favoriter:
Berlin - Lou Reed
Kreuzberg - Bloc party
http://www.youtube.com/watch?v=sT6m_PkK2-E
David Bowie - Neuköln
Hur åker man bäst och billigast till Berlin?
Är du pepp på att åka till Berlin? Kanske en impulsresa? Här kommer mina tips till hur du bäst tar dig till staden där du vill spendera åtminstone en av dina semesterveckor.
Buss
Swebus kör billiga tourer från flera orter i Sverige till Berlin. Från Malmö tar det ofta åtta timmar men resvägen varierar. Biljettpriserna varierar beroende på resdag men ligger oftast runt 500 kr. En stor fördel är att du kan ta med hur mycket packning du vill. Det finns en maxgräns på 25 kg men jag har aldrig sett någon väga väskor vid påstigning på en buss. Nackdel: Tiderna är inte de bästa och vid flera turer måste du byta buss i Köpenhamn där företaget Eurolines tar över. I värsta fall får du vänta i Köpenhamn kl.20-23 för att sedan åka någon timme och gå av bussen när det är dags att åka färja. Om du inte har så mycket packning kan du alltid passa på att göra Köpenhamn, annars skulle jag rekommendera att hänga på tågstationen som ligger i närheten av busstationen.
Jag skulle också rekommendera att du tar med dig en karta, åtminstone u-bahnkarta om du kan få tag på någon innan avresan. När jag kom till Berlin ensam i mars kom jag till busstationen Messe Nord som ligger en bit utanför stan vid halv sju på morgonen och lite halvt yrvaken och utan karta är det inte så lätt att veta hur man ska ta sig in till stan och vart man ska hänga i väntan på att checka in på sitt hostel, hotell eller då man inte vill dra upp kompisen man ska besöka omänskligt tidigt på morgonen. Jag rekommenderar detta färdsätt om du tycker om att åka buss och har lätt för att sova på bussar.
Tåg
Via olika anslutningar i Sverige kan du lätt ta dig med tåg till Berlin under sommarhalvåret. Tågtrafikeringen från Sverige till Berlin börjar den 1 april och håller på till och med 5 november, från 2 maj till 21 augusti går det turer dagligen från Malmö. Jag personligen har svårt att sova i sovkupéer på tåg men det är ett smidigt transportsätt och du slipper byta i Köpenhamn och vänta. Du kan även välja själv om du vill gå av tåget på färjan eller vara kvar i kupén och sova vidare. De billigaste tågresorna från Malmö till Berlin ligger på vardagar på 500 kr och uppåt. Även här slipper du tänka på packningen och om du är en sann miljövän är tåget ett bra alternativ. Du anländer oftast till centralstationen Hauptbahnhof tidigast på morgonen, klockan sex och det är rätt häftigt att komma till den grå futuristiska stationen som är porten ut till det annars graffiti-prydda Berlin. Staden som sover på morgonen och inte vaknar till liv ordentligt förrän på kvällen. Vi ses i stan!
Ett förbipasserande tåg sett från ett s-bahntåg i Berlin.
Om det inte hade regnat hade jag gått på marknad
Det är söndag. Söndag betyder loppmarknad i Berlin. Under min senaste vistelse i Berlin spenderade jag nästan varje söndag med att gå på loppmarknad. Idag var Jake och jag på väg till en marknad vid Moritzplatz men det började regna och Jake hittade inte marknaden så det blev ingen. Vi hamnade på Milch & Zucker på Oranienstrasse istället med utsikt över ett demonstrationståg och ett gäng poliser. Jag förstod aldrig vad demonstrationen handlade om dock. Jag borde verkligen lära mig tyska ordentligt. Nu sitter jag på Starbucks istället. Inget speciellt med Starbucks men jag måste ändå säga att det är ett skönt ställe att plugga och jobba på.
I alla fall. Jag har två favoriter bland alla loppmarknader i Berlin, varav båda hålls på söndagar. Den ena är Flohmarkt am Mauerpark i Prenzlauer Berg. Mauerpark var den första marknaden jag upptäckte och jag blev helt kär i atmosfären. Den är väldigt stor och här finns allt från designers och egenföretagare till folk som vill bli av med saker de har i källaren och studenter som är ute efter en extrainkomst. Du kan även köpa en billig cykel här men chansen att den är stulen är enligt rykten ganska stor. Om du blir hungrig skulle jag rekommendera att du letar upp stället som säljer stenugnsbakade pizzor i början av marknaden. Där kan du sitta och avnjuta den med sand mellan fötterna. En liten oas mitt i marknaden där du kan tänka över eventuella kommande köp. Varje söndag hålls en omåttligt populär karaeokeshow precis intill marknaden med en spexig amerikan som ledare för tillställningen. Har du en förkärlek för 90-talshits och inte har något emot att se folk göra bort sig är det här du ska spendera dina söndagar.

Min andra favorit är Boxhagener Platz i Friedrichshain, som är en mycket mindre marknad. Den är mysigare och här kan man göra riktigt fina fynd. Det är som ett litet torg av prylar, både designers och privatpersoner här också. LP-skivor, lexikon på diverse olika språk, smycken, prydnadssaker, smycken, kläder är några av de ting du kan hitta här. Gatumusiker turas om att stå för bakgrundsmusiken till marknaden som även den är välbesökt och populär.