Sverige i Berlin #4

Lösgodis brukar vara något som många svenskar som bor utomlands saknar. I en liten butik i Freidrischain i Berlin finns ett stort kalas av skandinaviskt lösgodis.


Lösgodisbutiken Herr Nilsson öppnade i april 2011 av paret Daniel Lippert och Kajsa Molin. Daniel kommer från södra Tyskland och Kajsa är från Göteborg. För ett tag sedan började de prata om att starta eget tillsammans. Tankarna gick först runt att starta upp något inom restaurangbranschen, som de båda har jobbat inom. De sökte efter någonting som kunde sammankoppla Sverige och Tyskland och efter en semester i Berlin kom de på det.

 

– Det finns inte så många godisbutiker sedan tidigare i Berlin, så det var så vi fick idén, berättar Daniel Lippert.

 

Han står i butiken omgiven av mer än hundra olika godissorter som ligger lockande i lådor och vaktas av Pippi-apan Herr Nilsson, som fått vara med och skapa namnet till butiken i ett land där Pippi läses flitigt.

 

Det plingar till i dörren och en tysk tjej som heter Vanessa Wagner kommer in i butiken. Hon bor i Berlin och upptäckte butiken för ett tag sedan då hon passerade förbi. Hon berättar att hon gjorde ett utbytesår i Uppsala för några år sedan och det var där hon blev förtjust i lösgodis.

– Jag åt jättemycket godis där. Jag gillar allt med Sverige så jag försöker hitta saker här som jag förknippar med Sverige, säger hon och berättar att hennes godisfavoriter är Ahlgrens bilar och lakrits.

Butiksägarna spådde att tyskar skulle vara mest förtjusta i choklad men lådan för sura skallar är den som oftast gapar tom. Innan man köper godiset erbjuds kunderna att provsmaka det, något som är ovanligt för lösgodis i svenska butiker men passar bra i en mindre butik där lösgodiset anses lite exklusivt.

Mycket av godiset är svenskt men några Fazer-sorter från Finland gör att sortimentet får gå under benämningen "skandinaviskt lösgodis."

Daniel Lippert och Kajsa Molin har många planer för butiken. De satsar mycket på marknadsföring via Facebook och sin hemsida och genom olika erbjudanden. Sista måndagen i varje månad är det 20 procent rabatt på hela sortimentet och längre fram är tanken att det även ska erbjudas hembeställning av godis till dörren, gratis för den som bor i Fredrischain och till en mindre avgift för den som bor längre bort.
Och för den som inte visste det heter lösgodis 
lose "Süßigkeiten"på tyska och godisgris "
Süßigkeitenschwein".
Fler användbara godisord och annan information hittar du på

Var? Wühlischstr. 58 i

Freidrischain, S-bahn Ostkreuz

När? Mån-fre 12-20, lör 13-18
Hur? Mer än 120 skandinaviska lösgodissorter


Daniel Lippert, en av ägarna till lösgodisbutiken Herr Nilsson.



Kunden Vanessa Wagner från Tyskland åt mycket lösgodis då hon

pluggade i Uppsala och blev glad då hon fick reda på att Herr Nilsson öppnat.

 

 

 

 

 

 

 








Upptäck Berlin genom stadsrundturer

Det finns många stadsrundturer i Berlin. Här kommer mina tips på några som jag tycker gör att du får bra koll på Berlin efter att ha gått. Alla dessa arrangörer arrangerar flera tourer som du hittar på respektive hemsida nedan.


Fritz music tour

Det här är en guidad tur för den musikintresserade. Fritz music tour finns i tre olika former, som promenadtur, busstur och besök i den legendariska Hansastudion. Leder tourerna gör Thilo Schmied, som har jobbat på flera skivbolag och personligen känner många av de musiker som är intervjuade för touren samt ägaren av Hansastudion. Vart ligger lägenheten som David Bowie och Iggy Pop delade? Hur gick det till när Michael Jacksson höll ut en baby från lyxiga Hotel Adlon? Vilka var de hippa klubbarna nu och hur kommer det sig att vissa har flyttat från ett område till ett annat? Det är frågor du får svar på under bussturen av Thilo som berättar under stopp längs färden samt intervjuer med musiker från en monitor i baksätet när minibussen rullar. Vad är det som är så speciellt med Hansastudion där artister som Bowie, Depeche Mode och Kent spelat in album? Och vad har den att göra med Berlinmuren? Thilo Schmied tar med den som vill på en guidad tur.

Priser, förutsättningar och dagar varierar för de olika tourerna så enklast är att kika in på hemsidan: http://www.musictours-berlin.com/ Förhandsbokning krävs och gärna i god tid då tourerna hålls efter efterfrågan.

 

Hansastudion är en legendarisk studio. Här i studio två, även kallad

Der Meistersaal spelade David Bowie bland annat in skivan "Hereos".


Alternative tour

Det här är en stadsvandring för dig som är intresserad av streetart och graffiti. Finns det någon Banksy i Berlin? Hur kommer det sig att det finns "6:or" sprayade överallt i Berlin? Och vad är egentligen skillnaden mellan streetart och graffiti? Konsthuset Tacheles som länge har varit omdebatterat är ett självklart stopp längs vägen. Vid Halleshes Tor i Kreuzberg besöks ett spännande ställe med graffiti som haft inverkan på området och gjort det lugnare. Hur får du veta om du går touren, som inte bara är en promenad till fots utan även inkluderar tunnelbaneresor. Touren avslutas med möjlighet till en drink för den som vill på strandbaren Yam i början av East side gallery – 1,3 kilometer rester av Berlinmuren prydd med målningar av kända konstnärer. Touren startar varje dag klockan 11 och 13 från Starbucks nedanför TV-tornet vid Alexanderplatz. Touren är gratis men dricksbaserad och pågår i cirka tre och en halv timme och ingen förhandsbokning krävs. http://alternativeberlin.com/

 

En grafittimålning som föreställer en björn, djuret som blivit symbol för Berlin.

 

Free tour

Varje dag klockan 9, 11, 13 och 16 ges det tillfälle att gå en gratis stadsruntur med start från Brandenburger Tor. Det är ett bra sätt att få lite koll på Berlins mest kända sevärdheter, oavsett om man bara har tänkt att stanna i några dagar eller en längre tid. Från Brandenburger Tor går touren vidare till förintelsemonumentet, Hitlers bunker, Humboldtuniversitetet, Bebelplatz där den kända bokbränningen ägde rum 1933 och andra berömda platser i närheten. Och då många av de kända platserna och muséerna i Berlin kretsar runt andra världskriget och förintelsen får man en historierepetition samtidigt och koll på vilka platser som är värda ytterligare ett fördjupat besök. Touren är gratis men dricksbaserad och pågår i cirka tre och en halv timme och ingen förhandsbokning krävs. http://www.newberlintours.com/daily-tours/new-berlin-free-tour.html

 

 

I Free tour Berlin ingår bland annat förintelsemonumentet.

 

 


Sverige i Berlin #3

Genom en charmig retroflyer upptäckte jag Schweden-markt, en liten matbutik med endast svenskproducerade varor i sortimentet. Här finns allt du som bott utomlands ett tag glömt att du saknat från Sverige.

Helge Drescher driver butiken Schweden-markt i Friedenau i Berlin sedan tre år tillbaka. Han har sommarhus i Småland och tycker väldigt mycket om Sverige. Vissa av varorna köper han på plats i Sverige och vissa levereras direkt till butiken i Berlin. Bland varorna i sortimentet finns bland annat Blå band-såser, knäckebröd, Paradisaskar, Pippidockor och älgvägskyltar. Det som säljs mest är Marabous chokladkakor samt Bregott.
– Folk känner igen det från sina semestrar i Sverige. Det finns inte något så salt smör i Tyskland, säger Helge Drescher och berättar att merparten av kunderna är tyskar.

När? Öppet mån-fre 10-18, lör 10-14
Var? Dickhardtstrasse 60
Hur? Närmsta hållplats, S-bahn Friedenau

Här finns många av de svenska produkter som inte finns i tyska mataffärer.
Bregott tillhör de produkter som säljs mest i butiken, på grund av saltet.

Alternativt sommarjobb

I Berlin hittar en del människor själva på sina jobb. Jag har endast sett folk tvätta bilar vid trafikljusen förut och folk som blir arga och skriker åt dem när de vill ha pengar. Men idag såg jag den här killen som jonglerade och då var det ingen som klagade.

Jag vet inte om det är något att tipsa om då det kanske säger någonting om hur hög arbetslösheten är men lite roligare blir det att stå och vänta på grön gubbe och samtidigt titta på när någon jonglerar och gör konster och jag som fotgängare förväntas inte betala någonting för att ta del av showen.


Strandbad Mitte eller Strandbar Mitte?

Vissa företagsnamn är förvillande lika. För lika. Min vän Lisa har länge pratat om ett ställe som heter Strandbad Mitte. Där kunde man äta fransk, italiensk, vegetarisk frukost och riktigt frossa. Jag var nyfiken då jag bara varit där på kvällen och aldrig sett något spår av någon frukost så vi gick dit nu när hon var och hälsade på.

En dag när min vän Sofia och jag var ute och gick så gick vi förbi ett ställe med vackra kulörta lyktor och en skylt med namnet skrivet på med snirkliga bokstäver. Där var det! Vid floden Spree kunde man sitta i solstolar och dricka kaffe/vin/öl tills solen gick ned. Sofia och jag älskade det. Det här var våren i Berlin. Och hon målade och jag skrev om det. Jag har en guidebok som jag tycker väldigt bra om och i den stod det om Strandbad Mitte. Det stod att de skulle ha internet inomhus men jag hittade inget inomhus men tänkte att det kunde vara bakom baren i det runda huset. En dag när jag gick förbi frågade jag om man kunde sitta inomhus och om det fanns internet men svaret blev nej. Jag tog upp guideboken, visade kvinnan bakom bardisken och sa att jag hade hört att det skulle finnas internet inomhus. Jag gick och tittade på skylten med de kulörta lamporna igen. Det var någonting som inte stämde men jag tänkte att det kanske var ett tryckfel i guideboken då hållplatsen också stämde, Oranienburgerstrasse. I helgen var min vän Lisa här och hälsade på och hon ville såklart äta frukost på Strandbad Mitte men det regnade och ja sa att det var synd eftersom vi skulle sitta ute vid vattnert och då kanske det inte blev så mysigt. Ute sa hon? Man kan ju sitta inne. Det var där någonstans vi insåg att vi inte menade samma ställe och jag insåg att mitt påstådda tryckfel i boken egentligen inte var något tryckfel alls utan att det i själva verket finns en Strandbad Mitte och en Strandbar Mitte. Lisa och jag kom "frukostförsent" dit igår så vi var där imorse istället och åt en helt underbar frukost. Jag tog en "söt frukost" och hon tog "vegetarisk" och vi åt länge och mycket och jag försökte läsa Berliner Zeitung på tyska precis som man ska när man äter frukost. Jag vill tipsa lika mycket om båda ställena. De är olika men ändå lika och den största olikheten är väl det där med stranden och att det skiljer en bokstav i namnet. Åk till Oranienburgerstrasse för att komma till båda men välj håll när du kommer dit. Kika in på vardera hemsida för att hitta dit. Och gör som jag och se upp med lika namn i fortsättningen.
Strandbad-Mitte: http://www.strandbad-mitte
Strandbar-Mitte: http://www.strandbar-mitte.de/

Lisa avnjuter en vegetarisk frukost på Strandbad-Mitte.
Sofia lutar sig tillbaka i en solstol på Strandbar-Mitte vid floden Spree.




RSS 2.0